Traductor

dilluns, 4 de març del 2013

Som portada a 'Muntanya'. Camins de llibertat. Rutes en BTT a la Serra de l'Albera



Nou article publicat a la revista Muntanya, núm. 903 (març 2013) de la factoria pass@muntanyes i vinculada al projecte  BTT(espai+temps) bona companyia = grans vivències en BTT.

En aquesta edició hem escollit 3 itineraris situats a la Serra de l'Albera, la part més oriental del Pirineu, amb un rerefons històric basat en els evadits de la segona guerra mundial, persones que fugien del nazisme i que van fer ús de les xarxes d'evasió.

Si voleu assaborir més les rutes que us proposem i esgarrapar-ne un tros de la seva història, us recomanem un llibre que no és fàcil de localitzar, Mi travesía de los Pirineos. Evocaciones 1940/41, de Lisa Fittko. Activista antifeixista que, primer sola i després juntament amb el seu marit Hans Fittko, es veu obligada a fugir de les urpes del règim nazi. Després de recórrer un llarg camí de peregrinació arriba al sud de França, en zona lliure, on les circumstàncies la porten a exercir de passadora. En el seu primer grup d'evadits acompanya el filòsof Walter Benjamin que, malgrat aconseguir creuar amb èxit els Pirineus pel coll de Rumpissó (Rumpisa o Raspumissó), acabarà patint un tràgic final. 

Seguint amb l'excusa de donar-vos a conèixer els nostres itineraris tot pedalant per camins, senders i creuant colls plens d'història, us recomanem fervorosament una novel.la que ha sortit farà tot just un any, Un cel de plom. Es tracta de la vida novel.lada de Neus Català, que a finals del gener del 39 va emprendre l'exili cap a França amb 180 infants de l'hospici on treballava, passant per Portbou, direcció a Cervera de la Merenda. El 10 de febrer de 1939 creuaven la frontera a peu. Aquest fou l'inici d'un llarg periple. Un preludi del que havia d'arribar. I com ja sabeu, la realitat sempre supera la imaginació.

Si voleu ampliar informació sobre les xarxes d'evasió, us proposem La guerra secreta dels Pirineus (1939-1944). Espies, resistents i contrabandistes, de Daniel Arasa.

I unes imatges dels diferents itineraris:

Ruta 1, Coll de Rumpisó:

(pista de pujada cap al Coll de Rumpisó)

(monument a Walter Benjamin a Portbou)

(al Coll de Rumpisó)

Ruta 2, Coll de Banyuls:

(monument als evadits al Coll de Banyuls)

(tornant a Espolla)

(Sant Quirze de Colera)
Ruta 3, vora el Puig Neulós:

 (el Canigó des de la Collada de l'Auleda)
 (passat el Coll Pregon)

(el Castell de Requesens)